Recepten

Gestoofde kabeljauw

Benodigdheden:
  • 125 gram kabeljauwfilet
  • olie / vetstof
  • prei, ui, wortel, knolselderij; totaal 150 gram
  • gehakte peterselie
  • visbouillon
  • bospeen
  • krielaardappeltjes
Bereidingswijze:

Was de filet. Maak de groenten schoon en snijd deze in blokjes van 1 cm. De visbouillon kunt u kant en klaar kopen, maar u kunt hem ook zelf maken door van wat visgraten (geen kop en kieuwen gebruiken) bouillon te trekken. Maak de worteltjes schoon en kook deze in weinig water, boter, zout en iets suiker (glans)gaar. Kook de aardappeltjes. Doe een weinig olie of vetstof in een vuurvaste schaal en smoor de groenten. Voeg de vis toe en doe een laagje bouillon erbij. Voeg een beetje zout toe. Sluit de schaal af met een deksel of aluminiumfolie. Dien de worteltjes op met wat vers gehakte peterselie. Als jus wordt het stoofvocht gebruikt. Alle smaakstoffen zitten hierin.

Bereidingstijd:

ca. 10 minuten (oven: ca. 25 minuten)

Gekookte mosselen met garnituur

Benodigdheden:
  • mosselen (1kg p/p)
  • 100 gram prei
  • 1/2 ui
  • droge witte wijn
  • olie
  • een grote pan met deksel of speciale mosselpan
  • dressing
  • mayonaise
  • diverse sausjes, zoals: remoulade-, knoflook-, bieslook-, coktailsaus. Deze zijn zelf te maken maar ook in potjes te koop.
  • kruiden en specerijen (kervel / peterselie)
  • afwerkgarnituur zoals grove patat of wedges (met schil), anders (voorgebakken) stokbrood met kruidenboter. citroen
  • e.v.t. een frisse salade naar keuze
Bereidingswijze:

Maak de sausjes gereed. Maak de salade zover klaar dat er alleen nog een dressing op moet. Het stokbrood bakken in de voorverwarmde oven volgens de gebruiksaanwijzing. Was de mosselen. Beschadigde en bovendrijvende exemplaren verwijderen. Snijd de ui in kleine blokjes. Maak de prei schoon (alleen de pijp van de prei gebruiken) en snijd deze in kleine stukjes. De prei wassen en uit laten lekken. De ui en de prei in weinig olie in de pan laten zweten (niet kleuren). Afblussen met een scheut witte wijn. Doe hierop de mosselen. Sluit de pan af met de deksel. Plaats de pan op hoog vuur. De stoom die ontstaat, maakt de mosselen gaar. Na een paar minuten kijken of de schelpen open zijn gegaan. Zo ja: dan zijn ze gaar. Serveren in een schaal of in dezelfde pan. Snijd het stokbrood en zet de salade in verschillende schaaltjes op tafel. U kunt de dressing naar wens gebruiken

Bereidingstijd:

20 minuten